Tetanoz Nedir??

Tetanoz nedir? Sinir ve solunum sistemi üzerindeki etkileriyle ciddi sonuçlara yol açma riski bulunan bakteri kaynaklı bir hastalıktır. Hastalık Clostridium tetani adlı bakteriyle enfekte olunması sonucunda ortaya çıkar.

Tetanoz nedir sorusunun doğru yanıtlanması, özellikle risk faktörü yüksek kişilerin bu alanda detaylı bilgilendirilmesi oldukça önemlidir. Ölümcül sonuçları olabilen hastalık basit bir çizik ya da sıyrık sonrasında dahi ortaya çıkabilir. Omurilik ve beyin köküne ulaşıp sinirleri felç etme riski bulunduran bir toksinin vücuda yayılmasına neden olur.

Tetanoz Nedir? Tetanoz Belirtileri

Tetanoz hastalığı yüzyıllardır insan hayatını tehdit etmekte olan, bulaşıcı bir hastalıktır. Teşhis sonrası yapılabilen, etkili bir tetanoz tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle hastalıktan kesin şekilde korunmak için alınabilecek en etkin önlem aşıdır.

Tetanoz nasıl bulaşır? Tetanoz, söz konusu bakterinin yaralı bir doku ile teması sonrası vücuda girebilir. Paslı demir batması vücuda, bakteri sporlarının bulunduğu bir yabancı cismin batması, paslı demir tetanoz riski oluşturan etkenlerdendir. Bu nedenle hastalık riski oluştuğunda ve bu risk yoksa da belirli aralıklarla aşının yenilenmesi gerekir. Böylece tetanoz bakterisi ile temas oluşursa, vücut bağışıklığa sahip olduğundan ciddi semptomlar görülmeden hastalık atlatılabilecektir.

Tetanoz belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır;

  • Çene kasılmaları,
  • Vücut kasılmaları,
  • Yutkunmada zorluk,
  • Ateş ve terleme,
  • Kalp ritminde artış,
  • Nöbet geçirme.

Çenede ve vücutta görülen kasılmalar, tetanoz belirtisi olarak en belirgin bulgulardandır. Bunun yanı sıra spazm şeklinde seyreden peş peşe nöbetler de bu hastalığı akla getirmelidir. Tetanoz belirtileri ne zaman başlar? sorusunun kesin bir yanıtı bulunmamaktadır. Bakterinin vücuda girdiği andan itibaren bir günden üç haftaya dek kuluçka dönemi olabilir.

Çenede ve vücutta görülen kasılmalar, tetanoz belirtisi olarak en belirgin bulgulardandır. Bunun yanı sıra spazm şeklinde seyreden peş peşe nöbetler de bu hastalığı akla getirmelidir. Tetanoz belirtileri ne zaman başlar? sorusunun kesin bir yanıtı bulunmamaktadır. Bakterinin vücuda girdiği andan itibaren bir günden üç haftaya dek kuluçka dönemi olabilir.

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri

Tetanoz, hastalık sonrası tedavisi oldukça zorlayıcı olabilen ve hayati riskler oluşturabilen bir hastalıktır. Bu nedenle tetanoz aşısı en önemli önleyici uygulama olarak kullanılmaktadır. Aşının içeriği inaktif hâle getirilmiş olarak vücuda enjekte edilen tetanoz bakterisidir. Her aşı ve tedavi uygulaması gibi bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Tetanoz aşısının sıklıkla görülen yan etkilerinden bazıları şu şekildedir;

  • Eklemlerde ve kaslarda ağrı,
  • Bitkinlik ve yorgunluk hissi,
  • Aşı bölgesinde kızarma, şişlik,
  • Hafif ateş ve bulantı.

Bu yan etkiler genellikle hafif seyretmektedir. Tetanoz aşısı bebeklik döneminde uygulanan, ardından on-on iki yaş aralığında çocuklarda tekrarlanan bir uygulamadır. Daha önce aşılanmamış anne adayları da gebelik döneminde bu aşıyı uygulatabilmektedir.

Tetanoz aşısı ne zaman yapılmalıdır? Tetanoz aşısı bebeklikten itibaren uygulanmaya başlamalıdır. Hastalığa karşı bağışıklığın korunması için aşının on yılda bir tekrar edilmesi gerekir.

tetanoz-nedir

Tetanoz Aşısı Nerede Yapılır?

Tetanoz aşısı, devletin aşı takviminde yer almaktadır. Ancak aşı uygulamasının bağışıklığın korunması adına on yılda bir tekrar edilmesi gerekmektedir. Bazı iş kollarında çalışanlar tetanoz açısından diğer kişilere göre daha yüksek risk altındadır. Erişkin aşılanması çocukluk dönemindekine kıyasla çok daha az olduğundan, bu açıdan riskli alanlarda çalışanların hastalığa yakalanmaması için aşılanması gereklidir.

Tetanoz neden olur? Bakterinin özellikle kir, toz vb. barındıran alanlarda oluşan yaralanma sonucu vücudu enfekte etmesi tetanozun en yaygın bulaşma şeklidir. Fabrikalarda, inşaat alanlarında, mobilya yahut metal üretimi alanlarında yaralanma riski olduğu kadar tetanoz riski de artar. Bu alanlardaki çalışanların tamamının on yılda bir aşılanması oldukça önemli bir husustur. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri, hastalığa karşı çalışanların aşılanmasını sağlayabilmektedir.

ESEM OSGB’ye başvurularak pek çok sağlık işleminin kolayca tamamlanması mümkündür. Bu uygulamalara Td olarak da bilinen tetanoz aşısı dahildir. Çalışanların iş ortamında yapılabilen sağlık uygulamaları, iş kaybını önler. Çalışanların konforlu ve kısa sürede tetanoz aşısı olabilmesi mümkün olur. Bunun yanı sıra sağlık raporu, genel muayeneler ve benzeri pek çok hizmet için ESEM Ortak Sağlık ve Güvenlik Biriminden destek almak mümkündür.

Tetanoz Aşısı Nereden Yapılır?

Aşı uygulamaları, tetanozdan korunmayı sağlayan etkili bir işlemdir. Aşı sonrası semptomlar genellikle hafif seyretmektedir ve kısa sürede geçmektedir. Tetanoz aşısının, bebeklik çağından itibaren her yaştan insana, on yılda bir tekrarlanacak şekilde uygulanması gereklidir.

Aşı kas içine enjekte edilmektedir. Bu enjeksiyon bebeklerde bacak kasları, yetişkinlerde ise kol kası içine yapılmaktadır. Uygulanan yerde sızlama, kızarıklık ve şişlik görülebilir, ancak genellikle kısa süre içinde geçer.

Tetanoz aşısı olmazsak ne olur? Bu soru, külfetli gibi görünen aşılanma işleminden çekinen ya da buna zaman ayırmak istemeyen kişiler tarafından sıkça yöneltilmektedir. Tetanoz aşısı on yılda bir ve ayrıca risk faktörü oluşturan bir yaralanma sonrası tekrarlanmadığı takdirde ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Hastalık ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Tetanoz aşısı yapılmamış yahut vaktinde tekrarlanmamış kişilerde tedavi süreci oldukça uzun ve zorlu olabilmektedir. İyileşme yaklaşık üç aylık bir zamana yayılabilmektedir.

Her Paslı Demir Tetanoz Yapar mı?

Her Paslı Demir Tetanoz Yapar mı? Bu yaygın bir inanıştır, ancak her paslı demir temasında tetanoz olmazsak ne olur sorusu önemlidir. Tetanoz bakterisi, paslı demir dahil, kirli nesnelerden bulaşabilir. Tetanos belirtileri nelerdir? kas spazmları, yutma güçlüğü ve çene kilitlenmesi gibi belirtileri içerebilir. Bu nedenle, tetanoz aşısı sonrası vücudun bağışıklık kazanması sağlanır ve faydaları tetanozdan korunmayı içerir.

Küçük bir küçük kesik veya yara kanarsa bile, tetanoz riski vardır. Örneğin, bir jilet ile kesiği ne yapmalı konusunda hemen temizlik yapıp yara kapatılmalıdır. Tedavi edilmezse, tetanoz ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Tel battı veya küçük sıyrık gibi durumlarda, yaranın temizlenmesi ve tıbbi yardım alınması önemlidir.

Paylaş