Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık raporu nasıl alınır? Pek çok kişi yeni işe başlanırken, ehliyet vb. belgelerin yenilenmesinde gereken sağlık raporunun nasıl edinileceğini merak etmektedir. Farklı nedenlerle alınan sağlık raporlarının alınma şekli ve işlemin diğer detayları değişiklik gösterir.

Sağlık raporu nasıl alınır? Raporun hangi kuruma ibraz edileceğine bağlı olarak farklı şekillerde sağlık raporu almak mümkündür. Sağlık raporlarının mahiyeti ve içeriği, isteyen kuruma göre değişiklik gösterir. İş için sağlık belgesi almak isteyenlerin işin koşullarına, çalışan sayısına göre yaptıracağı tetkik ve tahliller değişebilmektedir.

İş İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

İşe giriş sağlık raporu olarak da bilinen belgenin yeni başlanan her işte işverene teslim edilmesi zorunludur. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre işe uygun olduğunu gösterir sağlık raporu olmayan personellerin işe başlaması mümkün değildir.

“Sağlık raporu nasıl alınır iş için” sorusu, işe giriş aşamasında önemli bir konudur. İşe giriş sürecinde talep edilen sağlık raporu, genellikle nereden alınır sorusu ile merak edilir. Bu rapor, devlet hastaneleri, aile hekimleri veya özel hastanelerden temin edilebilir ve durum bildirir nitelikte olmalıdır. Tek hekim tarafından düzenlenebilen bu rapor, aynı zamanda işyeri hekimi tarafından da verilebilir.

Belgenin nitelikleri, başlanılacak işin tehlike sınıfına ve iş yerindeki çalışan sayısına göre değişiklik gösterir.

50 kişi ve altı sayıda personelin yer aldığı, az tehlikeli sınıfa dahil olan iş yerleri için belge;

  • Aile Sağlık Merkezleri,
  • İş yeri hekimleri,
  • Mobil sağlık aracı veya
  • Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) tarafından verilebilir.

Ağır ve tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için belgelerin yetkili hastaneler ve yine OSGB’ler tarafından verilmesi mümkündür.

İş yeri sağlık raporunun yenilenme süresi de iş yerinin tehlike sınıfına göre değişiklik gösterir. Az tehlikeli iş yerlerinde bu süre beş yıl, tehlikeli sınıf için üç yıldır. Çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için ise her yıl bu belgenin yenilenmesi gereklidir.

saglik-raporu-nasil-alinir

Sağlık Raporu Neleri İçerir?

Sürücü belgesi alma ve yenileme süreçlerinde, işe girişlerde, özel güvenlik belgesi alınabilmesi için vb. sağlık raporu alınması gerekir. Bu rapor sayesinde kişinin işe veya belgeye uygun sağlıkta olduğu belirlenmiş olur. Ayrıca bulaşıcı bir hastalığın iş yerinde yayılmasına ve buna bağlı sorunlara karşı da önceden önlem alınması mümkün olur.

Özellikle maden, inşaat gibi sektörlerde yapılacak işler, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıf olarak adlandırılır. Bu iş yerlerine giriş için gerekli sağlık raporu, elli kişi altında çalışan sayısına sahip ve az tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde gerekenden daha kapsamlıdır. Bu raporlar;

  • Akciğer filmi,
  • Solunum fonksiyon testi,
  • Göz muayenesi,
  • Duyma testi,
  • Tam kan ve idrar tahlili,
  • İşin niteliğine göre biyokimyasal kan tahlilleri şeklinde sıralanabilir.

Bazı raporlara psikolojik testler, bazılarına ise denge vs. ile ilgili bir sorun olmadığına dair testler eklenmektedir.

E-Devlet üzerinden sağlık raporu nasıl alınır? Ehliyete başvuranların ya da belgesini yenileyenlerin alması gereken rapor için öncelikle e-devlet üzerinden form doldurmaları gereklidir. Bu formun doldurulup tamamlanması ardından gerekli işlemler sistem üzerinde görünecektir. Form doldurulduktan sonra yetkili sağlık kuruluşlarında tetkik ve muayene başlatılır.

saglik-raporu-nasil-alinir

Sağlık Raporu Nereden Alınır?

iş için sağlık raporu nereden alınır? Sağlık raporları, içeriklerine göre farklı kurumlar tarafından verilebilmektedir. Bunun nedeni ise sağlık raporlarının farklı testleri içerebilmesi, rapor için başvurulan kurumda yeterli ekipman ve hekimin bulunmasının gerekmesidir.

Sağlık raporu nasıl alınır devletten, şeklindeki sorunun yanıtı için de raporun içeriğine göre farklı yanıtlar verilebilir. Bazı sağlık raporları Aile Sağlığı Merkezi tarafından kısa sürede alınabilir. Bununla birlikte bazı raporların kurul ile hazırlanması gereklidir. Bunun için daha büyük sağlık kuruluşlarına gereksinim olacaktır. Bu konuda uzmanlaşmış ve yasal olarak yetkilendirilmiş Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri, bunlara bağlı mobil sağlık aracı vb. hizmetler ve iş yeri hekimleri bu raporları düzenleyebilmektedir.

Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?

Sağlık raporu almak için devlet kurumlarına başvurulduğunda ek bir ücret talep edilmez. Özel hastane ve kliniklerin pek çoğundan alınacak belge ise büyük ölçüde kullanışsız olacaktır. Ancak yetkilendirilmiş OSGB tarafından sağlık belgesi alınması mümkündür.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi tarafından sağlık belgesi alınmasının işveren ve çalışan açısından pek çok avantajı vardır;

  • Belge için çalışanların izin alması gerekmez, işlem toplu şekilde ve kısa sürede tamamlanır. Bu sayede iş kaybı minimum seviyeye iner.
  • Aile hekimi için başka şehirde ya da uzak lokasyonda bir ASM’ye başvurması gereken çalışan için kolaylık sağlar.
  • Raporlar toplu şekilde hazırlanıp işverene teslim edilebilir.
  • Senelik, beş senelik vb. rapor tekrarı dönemlerinde ekstra yük oluşmadan işlemler kolayca tamamlanmış olacaktır.

Esem OSGB, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ve diğer pek çok hizmetle birlikte işe giriş sağlık raporu alınması ve güncel Sağlık raporu kaç TL 2024?konuları hakkında bilgi ve hizmet vermektedir. Kurumumuza başvurarak hizmetlerimizle ilgili detaylı bilgi alabilir, sağlık raporu fiyat bilgisi için bize ulaşabilirsiniz.

saglik-raporu-nasil-alinir

İş için sağlık raporu, devlet hastanelerinden, aile hekimlerinden veya özel hastanelerden alınabilir. Ayrıca, bazı işyeri hekimleri de bu raporu düzenleyebilir. Hangi kurumdan alınacağı, işverenin taleplerine, kişisinin seçimlerine ve yasal düzenlemelere bağlıdır.

İş için sağlık raporu, aynı gün içinde alınabilir, ancak bu durum sağlık kuruluşunun yoğunluğuna ve gerekli tetkiklerin yapılma süresine bağlı değişiklik gösterebilir.

En kolay sağlık raporu için özel hastanelere ve sağlık merkezlerine müracaat edip yetkili kişilerden kolayca almanız mümkün alınabilir. Bu yerlerde randevu ve bekleme süreleri genellikle daha kısa olduğu için işlemler daha hızlı tamamlanabilir.

Paylaş